Php temel ders 2 php yazılış ve değişkenler


phpdegiskenlerphpdersleri
Bu dersimizde php temel ders 2.kısımda bir kaç bilgi vermek istedim,özellikle php kod yazmak istediğimizde diğer programlama dillerinde olduğu gibi hangi editörü kullanacağımızı düşünmeye gerek yoktur,çünki php kodları düz metin olarak kaydedildiğinden windows Not defteri ile bile yazılabilir.
lakin otomatik kod tamamlama ve renklendirme desteği olan programları kullanmak php yazmayı daha keyifli hale getirecektir,çok daha gelişmiş kod editörlerine ihtiyaç duyarsanız eğer bir kaçını şöyle sıralayabiliriz bunlar:Notepad++,NetBeans ide ve Adobe Dreamweaver'dır.

php nasıl yazılır yazım şekli vs.
php kodlarının yazılışı
<?php ile başlar ve ?> ile biter
kodların tamamı başlangıç ve bitiş arasına yazılmalıdır.
Yani
<Küçüktür işareti hemen akabinde php ibaresi yazılır ve kodlarımızı yazarız bitişte ise soru işareti ile bi arkasına >büyüktür işareti ile kapatılır.

php dosyalarının uzantıları .php dir.

Örneğin php ile ekrana merhaba SEO çıktısı verelim.
 <?php echo "Merhaba SEO"; ?>//bu kod ile ekrana merhaba SEO Yazar.

 Değişken ataması yaparakda yazabiliriz,örneğin değişkenimizin adı "b" olsun
 <?php $b = "Merhaba SEO"; echo $b; ?>//Bir üst mesajımda yazdığımla tek farkı değişken olması onun dışında başka bir farkı yoktur aynı çıktıyı alırız.

 üstte yazılan kodu şu şekildede yazabiliriz.
<?php
$b = "Merhaba SEO";
echo $b;
?>

PHP Değişkenler "Variable"


php ve diğer programlama dillerinde olduğu gibi değişkenler verileri hafızaya kaydedip bize başka bir satırda lazım olursa bu değişkenin hafızasından faydalanıp kullanmamız içindir,ayrıca değişken kullanımı kod kalabalığını azaltır düzen sağlar değişkenler ile çalışmaya ve alışmaya dikkat ediniz.
Değişkenler Dolar $ sembolü ile başlarlar ve =Eşittir ile değişken değeri tanımlanırlar değişkenlerde bazı karakterleri kullanamazsınız bunlar:% & [ ] / { } < > *@ Â £ ve türkçe karakterlerde kullanılmaz.

Değişkenleri mutlaka ingilizce ve boşluksuz yazınız.

Örnek bir hatalı değişken
değişkenimiz = "seo";

Doğrusu
$degiskenimiz = "seo";

Bu arada unutmadan hatırlatmak istiyorum metin türündeki değişken değerleri yani biz buna string diyoruz tek tırnak veya çift tırnak arasında yazılmalıdır.
Sayı türündeki integer değişken değerleri ise tırnak olmadan yazılmalıdır.

Örneğin
$degiskenimiz = "SEO";//string değere sahip bir değişkenimiz.
$degiskenimiz = 20;//integer değere sahip bir değişkenimiz.

Şimdilik php dersimiz bu kadar ilerleyen zamanlarda tekrar yazabilirim bilemiyorum zamana bağlı birde ben tek konu üzerinde herzaman yazmaktan sıkılıyorum ara ara php derslerine değinebilirim hoşçakalın :)


Yorumlar